Wanneer je aan een escape rooms denkt, sta je misschien niet meteen stil bij de persoon achter de camera, de keeper of the keys, of ook wel de gamemaster genoemd. Toch ligt je lot een uurtje lang in zijn of haar handen. En neen, het zijn gelukkig niet allemaal door Jigsaw geïnspireerde psychopaten die kicken op mensen opsluiten. In feite zijn het zelfs best normale mensen. Maar ze maken soms wel gekke dingen mee. We zetten er even vijf op rij.
Roomservice
Het is geen unicum, de uitgelaten bende die binnenkomt met hevige dorst en die lachend – maar toch ook serieus – informeert of er biertjes geserveerd worden in de escape room. Hoewel we snappen dat een escape room heel gezellig kan zijn (van luxueuze villa’s tot een knusse cel), is er jammer genoeg te weinig tijd om je met je team aan tafel te zetten en te genieten van een drankje en versnapering. Roomservice in escape rooms: het bestaat (nog) niet!
Vrijgezellig
Andere groepen hebben al danig diep in het glas gekeken alvorens ze arriveren bij de escape room. Meestal gaat het om vrijgezellenfeesten en die feestneuzen kunnen zowel ’s middags als ’s avonds beschonken zijn, want hey, it’s five o’clock somewhere, toch? Voor de gamemaster altijd een spannend momentje, want meestal zijn dergelijke spelers niet meteen recordhouders. Wel vallen ze soms in slaap in de escape room (wat is anders het nut van de matras in een kamer die Prison Break heet), staan ze op drie minuten weer buiten dankzij de noodsleutel (‘Ah, dat rode kastje waarop ‘only in emergencies’ staat, doet NIET mee?’) of gaan ze creatief om met het concept ‘kracht is niet vereist’. Wie vond het ook alweer een goed idee om een uur lang je hersens te kraken als die hersens zwemmen in alcohol? Maar hey, ook Einstein zal al eens een glaasje gelust hebben!
Striptease
De temperatuur kan omhooggaan als een groep van vier tot zes spelers vol adrenaline een hoop puzzels te lijf gaat, en soms is het dan niet meer dan logisch om jezelf van overbodige kledingstukken te ontdoen. Al kan er enige twijfel bestaan over wat er net overbodig is… Zolang het ondergoed aan blijft, knijpt de gamemaster gerust een oogje (of twee) toe.
Dubbelzinnig
In een escape room wordt wel eens gebruikgemaakt van niet zo alledaagse items, zoals speciale sloten, UV-lampen… Maar ook blinddoeken en handboeien. En laat die twee laatste items nu geregeld tot de verbeelding spreken van de escapers met een dirty mind. Ze zijn die dingen namelijk wel gewend, maar in een andere setting (of dat beweren ze toch) en ze stellen de gamemaster de onvermijdelijke vraag: ‘Dit is toch een escape room, hè, of heb ik me vergist?’ Gevolgd door een bulderlach.
Verzoekjes
Wanneer je met vrienden, familie of collega’s een escape room gaat spelen, is dat meestal voor een speciale gelegenheid – of het nu om een teambuilding, een verjaardagsfeestje of gewoon om een bijzonder avondje uit gaat. Maar af en toe maken teams het nog was specialer door op voorhand het een en ander te bekokstoven samen met de gamemaster. Een huwelijksaanzoek? Geen probleem. Al meer dan eens heeft de vragende partij zich verstopt in de laatste ruimte van de escape room, om daar een goeie veertig minuten eenzaam en in spanning te wachten tot het moment dat ze op één knie kunnen gaan. Wil je iemand iets bijzonders vragen of laten weten? Ook dat kan geregeld worden met gepersonaliseerde boodschappen die de gamemaster handig verstopt in de ruimte. Op die manier wordt de escape room ook voor de gamemaster net dat tikje specialer.
Zin gekregen in een volgende escape ervaring? Bij deze weet je dat je bezopen en halfnaakt om biertjes kan vragen en speciale verzoeken mag uiten, en dat de gamemaster niet eens raar zal opkijken. They’ve seen it all