6 tips die je helpen bij het ontsnappen uit een escape game

Geschreven door Toon

Wanneer je voor het eerst een escape room speelt, dan heb je de eerste minuten gegarandeerd een heel verwarde ervaring. Je weet gewoonweg niet hoe te beginnen. Zonder al te veel te verklappen, geven we je 6 tips die je zullen helpen om binnen de tijd te ontsnappen uit een escape room.

1. Zoek overal, echt overal

Wanneer je de kamer betreedt, begin dan onmiddellijk met het zoeken naar aanwijzingen. Het klinkt voor de hand liggend, maar zoek echt overal. Wanneer je losse voorwerpen vindt, breng ze dan samen op een centrale plaats in de escape room. Kijk verder achter elk schilderij, keer objecten om, voel achter meubels,... Ga ervan uit dat je alles mag aanraken, maar probeer niets te forceren. Een kistje dat op slot is, open je bijvoorbeeld niet met je brute kracht.

2. Communiceer

Een escape game speel je met een team. Een sterke samenwerking verhoogt de kans op succes! Iedere speler heeft zijn of haar sterke kanten. De éne is bijvoorbeeld goed in het oplossen van puzzels, terwijl de andere beter verbanden kan leggen. Wissel je sterke punten met je team uit, voordat je eraan begint. Zo kan je de juiste personen aan de juiste zaken laten werken. Verder is het belangrijk dat iedereen op de hoogte is van een aanwijzing. Denk dus luidop en laat het horen wanneer je wat gevonden hebt!

3. Verdeel en heers

Wanneer je met een grotere groep bent, splits dan op in kleinere groepjes. Werk bijvoorbeeld met een groepje van twee aan het oplossen van een puzzel, terwijl een andere groep nieuwe aanwijzingen zoekt. Wanneer jullie er niet uit geraken, roteer dan een keer zodat je met een ander perspectief op het raadsel kijkt. Blijf vooral niet te lang vast zitten en wissel snel!

4. Gebruik elke aanwijzing

Wanneer je een aanwijzing zoals een woord, code of sleutel gevonden hebt, ga er dan vanuit dat je deze ook effectief nodig zal hebben in het spel. Elk raadsel zal je moeten oplossen om verder te gaan. Iets overslaan is zelden of nooit een oplossing. Toch zijn er soms moeilijke games die je op het verkeerde spoor proberen te zetten. Dit komen we echter zelden tegen.

5. Zet je persoonlijkheid even aan de kant

Wees bewust van je persoonlijkheid. Misschien ben je wel een geboren leider en meer uitgesproken dan andere spelers. Aangezien een wat stiller persoon een heel andere kijk heeft op bepaalde zaken, zal je deze de kans moeten geven om zich te laten uitspreken. Wanneer je net een stiller persoon bent, neem dan de kans om voor de groep te spreken en probeer luidop te denken. Hopelijk komt de genie in ieder van jullie boven en helpen jullie elkaar goed verder.

6.Vraag op tijd een hint

Bij sommige escape rooms krijg je spontaan hints, terwijl je bij andere dan weer zelf een hint moet aanvragen. Wanneer je volledig vast zit, zet dan even je trots opzij en vraag een hint. Dit kan misschien pijnlijk zijn, maar niet ontsnappen is nog veel pijnlijker! Vooral in het begin van het spel wachten vele spelers te lang met het vragen naar een hint. Hierdoor kom je naar het einde toe in tijdsgebrek. Je kan ook met je team overeenkomen om als vuistregel na 7 minuten vast zitten een hint te vragen.

Het gebruiken van deze tips kan het verschil bepalen tussen winnen of verliezen. Onthoud wel dat bij het spelen van een escape room het plezier primeert. Het gaat om de ervaring en niet zozeer om een record van de tabellen te vegen? Of doe je dat toch, wanneer je deze tips toepast? Veel succes met het ontsnappen uit jouw favoriete escape room!


Escape games in de kijker