Escape Room The Game

Escape Room The Game is de referentie voor escape room bordspellen. Je krijgt zestig minuten de tijd om samen met je medespelers puzzels en raadsels op te lossen. Het centrale element voor het spel is de Chrono Decoder. Dit toestel zorgt voor extra sfeer met een aftelklok en de nodige geluidseffecten. Het spel bevat vier escape rooms met een verschillende moeilijkheidsgraad. Ook kan je uitbereidingen aankopen voor nog meer spelplezier.

Het verhaal

Prison Break

Je zit een gevangenisstraf van 10 jaar uit. Na enkele maanden word je overgeplaatst naar een nieuwe cel. Voor jou werd deze cel bewoond door een bijzondere gevangene, namelijk Walter Castle die naam en faam had als brilliant wiskundige. Je ontdekt dat de cel vol aanwijzingen zit voor je ontsnapping. Over exact 1 uur komen je bewakers weer langs. Dit is de kans!

Nuclear Countdown

Je krijgt een fax die een bommelding aankondigt! Vanavond zal er ergens in het stadscentrum een bom afgaan, meer informatie heb je niet. Een tijdje later kom je te weten wie deze fax stuurde. Je neemt de dreiging heel serieus en gaat samen met je team op missie om de bom te ontmantelen.

Virus

Professor Felsman, de beste in zijn vakgebied, laat nooit iemand alleen in zijn labo. Vreemd genoeg liet hij vanmiddag in alle haast een verdachte groene fles achter. Je labpartner bezwijkt haast onder de zenuwen en laat stoot de fles om. Langzaam verspreidt het gif zich. Je hebt een uur de tijd om de kluis te openen waarin een tegengif verborgen zit.

Temple of the Aztec

Je staat op het punt om de tempel van Azteekse heerser Ozomatzin te ontdekken. Het verhaal luidt dat mensen die de tempel betraden nooit meer terug werden gezien. Wanneer je de tempel betreedt, vallen de deuren achter je dicht. Een langzaam mechanisme begint te werken. Het zal je dood worden wanneer je er niet in slaagt om binnen het uur te ontsnappen.

Onze review

We hoorden dat Escape Room The Game genomineerd is voor de titel Speelgoed Van Het Jaar 2016. Ook de populariteit van het spel stijgt zodanig dat de makers moeite hebben met het volgen van de stijgende vraag. Ze verwachten in 2016 zo'n 300 000 stuks te verkopen. Dit alles maakte ons benieuwd, zodat we beslisten het bordspel uit te proberen.

Met z'n vieren speelden we de scenario's Prison Break en Nuclear Countdown. Het opzetten van het spel was eenvoudig en de Nederlandstalige instructies spreken voor zich. Hou er wel rekening mee dat er standaard geen batterijen meegeleverd worden.

De scenario's hebben een zelfde verloop. Na het lezen van de inleiding, probeer je combinaties met de sleutels te vormen die je dan weer in de decoder stopt. Indien de combinatie juist is, ga je naar het volgende deel. Wanneer je de combinaties drie keer juist hebt, dan heb je de overwinning binnen.

We vonden het spel superleuk. Dit omdat het wel heel gevarieerd is. Elk scenario heeft verrassende wendingen en verborgen aanwijzingen. Wanneer het wat langzaam loopt dan krijg je een tip en ook de decoder bevat heel wat geheime informatie. Deze decoder maakt het extra spannend. De minuten tikken letterlijk weg, een achtergrondmuziekje klinkt en de juiste combinatie geeft een overwinningsdeuntje.

Wanneer je dit spel speelt, dan vliegt de tijd voorbij. Sommigen vinden het spel eerder moeilijk. Wij ontsnapten echter uit de Prison Break gevangenis op 46 minuten. Voor het ontmantelen van de bom kwamen we echter 8 seconden tekort. Tip: zorg ervoor dat je alle materialen uit de enveloppen en doosjes haalt want wij deden dat niet. Dit kostte ons een tweede overwinning.

Na het spelen van een scenario konden we dit netjes terug inpakken om weer door te geven aan vrienden. Voor ons is Escape Room The Game de referentie voor escape room bordspellen. Hopelijk volgen er snel leuke uitbreidingen.

Wij kochten het spel bij Bol.com. Hier kan je intussen ook heel wat reviews vinden.

Veel plezier!

Kenmerken

- Duur: 60 minuten per scenario

- Aantal spelers: 3-5

- Leeftijd: 16+

- Uitgeverij: Identity Games

- Taal: Nederlands